Scones

Közeleg húsvét, jajj de jó! Négy teljes nap távol a fővárostól. Irány Weston, vidék, tengerpart, pihi, második családom - brit szokások minden mennyiségben! Lesz ott cheddar sajtos crumpets[1], no meg bacon és sausage roll braun szósszal[2] reggelire (amit majd szolidan visszautasítok), Victoria sponge cake[3] á la Bob és sorolhatnám. Ez egyben azt is jelenti, hogy Anta, konyhatündér angol anyukám megtanít Scones[4]-t sütni! Igaz, a Scone nem húsvéti finomság, de nagyon brit, nagyon finom, elkészítése nagyon egyszerű, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan egyszerű elrontani…és nekem sikerült is!
Arra már biztosan rájöttetek, hogy mennyire ínyenc vagyok. Megállás nélkül tudnék ételekről, sütikről és süti sütésről beszélni, no meg minden pénzem food market-eken[5] elkölteni, yay!
Ha már húsvét, szokások és finomságok, az angolok húsvéti hagyományos péksütije a Hot Cross Bun. Szó szerint le is fordítható, hot = melegen fogyasztják, cross = van rajta egy fehér kereszt (olyan cukormáz féle) és bun = zsemle formájú. És finom! És az illata mennyei! Metódus: megfelezed, megpirítod, megvajazod, megkened jammel, MEGeszed, majd mindezt még vagy 2x MEGismétled.
Az első Scone kipróbálásával egyébként megvártam drága testvérem Angliába jövetelét! Együtt, gondosan választottuk meg a helyszínt: Cheddar[6], cuki kávézó, kis patak szomszédságában - tökéletes! A Scones már nem igazán volt az, de sebaj...kárpótolt a sziklás hegyoldal látványa, no meg az onnan érkező furcsa mekegés. Na jó, azért Cheddar összes kecskéjének felsorakozása ellenére is kicsit csalódottan távoztunk.
.scones és jam és clotted cream..

Ezen, Scones és jómagam szerencsétlenül nem túl pozitív első találkozásán felbuzdulva Antával elhatároztuk, hogy 'megtanít' az eredeti recept szerinti elkészítésére. Így is lett! Én csak lestem, míg ő rutinosan 5 perc alatt összedobta. Gondolom ilyen, amikor egy nőnek három fia van. Két szempillantás alatt friss Scones érkezett, right out of the oven - heaven![7] Ha az elkészítésével próbálkoznátok, érdemes egy videót megnézni előtte, ugyanis nem szabad összedolgozni a tésztát. Kicsit még lisztesen, kicsit még darabosan, újakkal összenyomkodva (hogy valami formává azért összeálljon) lesz az igazi - na, valamennyire mégiscsak figyeltem!
Máskülönben, Anta házi Scones-jait leszámítva az eddigi legfinomabbra furcsa-nem furcsa módon nem is Angliában, hanem Hollandiában[8] sikerült rátalálnom. Nem hiába, a britek konyhája nem túl népszerű...és még amiről igazán híresek, az is jobb mikor másutt van elkészítve.


[1] Szótári fordítása teasütemény, de maga a crumpets nem édes és nem a délutáni tea mellé, inkább reggelire, pirítottan fogyasztják. Megkenhető mogyoróvajjal, jammel, de sósan sajttal es sonkával is ízletes.
[2] Szalonnás és/vagy kolbászos zsemle a ketchup es BBQ szósz közti árnyalatú barna színű szósszal.
[3] Viktória királynőről elnevezett, lekváros piskótatésztás süti.
[4] Szótári fordítása pogácsa, de eredetileg édes sütemény. Általában ’scones’ -ként többesszamú alakban használják, mivel a délutáni tea mellé minimum 2 jár. Sem állagban, sem ízben, csakis formában (buci) hasonlít a pogira. A sósat elvi kérdések miatt nem kóstoltam meg…azt ugyanis a mi magyar pogácsánkkal azonosítják, holott…
[5] vásár
[6] Bizony, ahonnan a sajt is való!
[7] Egyenesen a sütőből – mennyei!
[8] De laatste Kruimel – a must visit hely Amszterdamban! Köszönet Hompók Zsófinak az ajánlásért. J

Megjegyzések