Good service

Elköltöztem, új metróvonalon járok, nem éppen a legjobb, de a környék lovely, úgyhogy áldozatokat hozok. Annyira nem bánom, útközben mindig nagy írásban és olvasásban vagyok (most éppen másodjára is Heather Morris: Az auschwitzi tetováló - Lale Sokolov igaz története c. regényét, szürke napokon pedig Stephen King: A ragyogás c. remekét bújom), vagy éppen álláshirdetéseket vadászok, így az idő hasznosan telik és repül is egyben, csak általában - mind reggel, mind este - nagyon éhesen!
.London's famous red double-decker..
Londonban a tömegközlekedés köztudottan drága, és míg az első félévet kihúztam havi bérlet nélkül - csakis busszal közlekedtem[1], szabadnapokon gyalogosan jártam, barátokkal pedig tervszerűen és térkép segítségével szerveztük, hogy hol is találkozzunk - , ma már úgy gondolom, hogy szabadságot ad. Hétvégente erre-arra mászkálok, múzeum itt, piac amott a város másik végén, ebéd a központban, séta a folyóparton. Amihez és amikor éppen kedvem tartja, nem gondolkodván azon, hogy melyik útvonalon menjek, biciklire, metróra, buszra vagy vonatra is szálljak-e, avagy inkább maradjak otthon?!
Az első bérlet megvásárlását követően – és bár tudtam, hogy muszáj lesz megvennem, de nem igazán esett jól mínusz 126 fonttal[2] kezdeni a hónapot - azért kicsit panaszkodtam Apukámnak. Ő pozitívan állt hozzá a dolgokhoz és nyugtatgatott: „Ez biztos egy évre szóló bérlet kicsim!” - biztos hogy nem, Apuci!
Igazából még rendben is lenne a dolog, ha mindezt nem egy olyannyira túlterhelt Londoni tömegközlekedés használatáért fizetné az ember, amelynek tényleges igénybevételére sokszor és sajnos egyre gyakrabban nincs is igazán mód. Például azon hetfő és kedd (szerda, csütörtök...) reggeleken, amikor a City A.M.-t[3] kétszer is kiolvasom a peronon ácsorogva, mire a negyedik vagy ötödik befutó szerelvényre egyáltalán felférek.
.photos by Bob Turner..
Nagy kedvencem pedig és mindmáig megmosolyogtat a „Customer update! Good service operating on all London underground lines![4] közérdekű tájékoztatás...különösen, mikor azt ígéretes folytatása, a „Figyelem, a 2-es vágányra beérkező szerelvény nem szállít utasokat. Ismétlem, NOT IN SERVICE!”[5] bejelentés követ.

[1] Buszon £1,5 míg metrón £2,5-ba kerül (csúcsidő függvényében ez az ár változik) a közlekedés Londonban. A buszt az első felszállástól számított 1 órán belül - átszállást beleértve - korlátlanul használhatod (és egy napi limit is van, amin felül már nincs több levonás a kártyádról).
[2] Kb 46.000 Ft,most már £134.8 ~ 50.000 Ft/hó L
[3] Friss hírekkel szolgáló reggeli napilap.
[4] „Ügyfél-tájékoztatás! London összes metróvonalán jó ellátás üzemel!”
[5] Nem üzemel.

Megjegyzések