Pirítoast - vacsi ebédre?

Szereted a toast-ot? Ha igen, én a kedved tőle el nem veszem! Ha nem, talán majd megszereted. De ha mégsem, azt Angliában jobb, ha véka alá rejted!
.mindig csak a pirítoast..
Beans on toast, tuna on toast, avocado on toast, eggs on toast[1], és sorolhatnám. Toast reggel, délben és este. Sting pedig így mondta: "I like my toast done on one side"[2] - pontosan! Csak még hozzátenném, hogy always...
Akkor most toast reggel, délben vagy este? Első megvallás: nem minden étkezéskor fogyasztják, viszont bármikor tudnák. Szóval always helyett anytime![3] Második megvallás: - és rögtön értelmet nyer majd a címben feltett költői kérdés - jellemzően nem vacsora időben kerül terítékre. Pont fordítva! Toaston jöhet bármi, főként ebédre. Vacsorára pedig jöhet bármi, ami nekünk ebédre. Na hogy is van ez?
Jó, jó, megértem, hogy nem érted! Egy jó kis vajban tocsogó, ámbár még itt-ott ropogós toaston felszolgált babkonzerv, vagy a nagyi húsleves-rántott husi (és palacsinta!) ebéd kombója? Bevallom elég drasztikus a példa, ugorjunk is neki mégegyszer! Jöhet délben tojás rántotta pirított kenyérrel, vagy inkább rakott krumpli napi sütivel? És vacsira egy jó fish & chips majonézzel, vagy lightosan tonhal krém magos pirítóson koktél paradicsommal? Az élet ugyebár döntések sora - hehe - vagy ez esetben mégsem, csak rögzül, amiben nevelkedünk, ami körülvesz minket? Legalábbis én, vidéki magyar lányként mindenhol a másodikra tenném voksom. De fogadott angol (szintén vidéki!) lányként már alkuképes az ügylet.
Még hosszú sorokon át lehetne ecsetelni a mit, miért és hogyan toast-szokásokat, hogy milyen is az igazi cheesy toastie[4], vagy hogy a Toast egy film címe is és a vajas pirítóst isteníti, no meg konyhatündér készítőjét. Igaz való, többéves rutinnnal kell rendelkezni a helyes arányok eltalálásához: egy szelet kenyér, egy kiló vaj!
Szóval nem lesznek itt tovább nyújtott sorok, csak egy picurka érzelmi csatolás. Minden fenti fejtegetés ellenére én szeretem a toast-ot. De valami igazán finomra csak akkor gondolok, ha vajas pirítósként hangzik el! Mosolyt pedig az csal arcomra, mikor gyerekkori barátnőm, Katus így szól: "Nekem reggelire elég ám egy szelet pirítós és már kezdődhet is a nap!"


[1] Bab/tonhal/avokádó/tojás, mind-mind pirítóson tálalva
[2] “Szeretem a toastom egy félen pirítva” - a 80'as évek Angliájában a toast kenyér csak egyik oldalán volt megpirítva. Ugyan a mai közvélemény ezt badarságnak tartja, Sting így énekelte meg English man in New York c. dalában.
[3] mindig helyett bármikor
[4] sajtos melegszendvics

Megjegyzések