Párizsban járt...

...az Ősz. Meg a Tél is! No meg Én is!
.a gótikus művészet gyöngyszeme..
Intro ide vagy oda, valahogy még nem érzem itt az idejét annak, hogy az időjárási viszonyokról elégedetlenkedjek. És a későbbiekben sem mint panasz, sokkal inkább egy-két megállapítás, amolyan tagadhatatlan tények felsorakoztatása formájában lesz róla szó. Majd egyszer, valamikor, Angliában!
Addig is, egy-két észrevétel Párizsban! Reggel fagy és hódara, délután szikrázó napsütés, este zuhogó eső, másnap 11 fok és süvítő szél. Nem a város hibája, nem is az évszaké...a miénk?! Mielőtt akaratomon kívül ugyan, de a klímaváltozás és a globális felmelegedés okozta időjárásbeli kellemetlenségek ecsetelésének közepén találnám magam, itt rövidre zárom! A francia főváros hideg is volt, meg enyhe is, havas is volt, meg esős is...szép is volt, meg gyönyörű is!!
És finom! - Bœuf Bourguignon[1] (ejtsd: böf burginnyo). Ennek sincs itt az ideje...bátor is lenne tőlem a francia konyha bármely szintű "megszakértése". Mégis, ha a fő motivációd Bœuf Bourguignon, akkor az étterem neve L'Auberge du Louvre! Pár perc sétányira található a Nelson Mandela parktól, és meglepetésszerűen a Louvre Múzeumtól, melynek esténként is szabad bejárást nyújtó udvarába érdemes a vacsorát követően betérni, a Côtes du Rhône vörösbor kíséretében desszert gyanánt minimum 3 macaroon elfogyasztásával bevitt extra kalóriát barangolás közben ledolgozni, és a kivilágított üvegpiramisok csodájára járni.
Visszaindulni?! Itt az ideje...de izgalmat és szépséget az utazás még ezen része is bőven hordoz magában! A francia tájakat átszelő Eurostar-ral Párizs-London távolsága 2 óra 15 percre zsugorodik, mindez városközponttól városközpontig, azt mondom, megéri! Az új dimenzió megtapasztalása, mikor a vonat sorjában hagyja le az autópályán közlekedőket, nem pedig az (M7-esen) haladó gépjárművek a (Balatonra zötykölődő) vasúti szerelvényeket...szintén megéri!
Egy jó ideje a London-Amszterdam vonal személyes tesztelése is bakancslistámon szerepel, méghozzá előkelő helyen! A 3 óra 52 percig tartó vonatút alatt nagyban bizakodom mesés szélmalmok által tarkított színpompás tulipánmezők itt-ott előbukkanó látványában, a holland fapapucs viselésére kötelezett kalauzok "őszinte" mosolyában, valamint frissen kisült Dutch Poffertjes-ek[2] fedélzeti értékesítésében. Sőt, azok jegyárakba foglalásában...!


[1] Burgundi marharagu ~ Beef Bourguignon ~ Bœuf Bourguignon
[2] Pillekönnyű holland minipalacsinta.

Megjegyzések